Piggdekkgebyr i Trondheim fra 1. november 2016

Det er vedtatt at det innføres piggdekkgebyr i Trondheim kommune fra 1. november 2016.

Se kart over Trondheim kommunes grenser

Når du kjører med piggdekk i, eller gjennom Trondheim i piggdekksesongen må du betale piggdekkgebyr ved å kjøpe et oblat. Vi oppfordrer til bruk av piggfrie vinterdekk dersom du ønsker å unngå gebyret. Gebyret er et miljøtiltak for å opprettholde god luftkvalitet i byen vår. Du kan lese mer om piggdekk og luftkvalitet, på Trondheim kommunes nettsider.

Priser

OblatPrisVarighet
Dagsoblat35,-24 timer
Månedsoblat450,-Èn kalendermåned
Sesongoblat1400,-Hele sesongen (01.11.16 t.o.m. 23.04.17)

For tunge kjøretøy (over 3500 kg) betales det dobbel pris.

Slik kjøper du piggdekkoblat

Alle oblater kan kjøpes med app, på web, eller fra egne piggautomater. Oblatene er elektroniske og knyttes til registreringsnummeret på bilen din. Du skal ikke legge noe i ruten på bilen din. Betalt piggdekkgebyr refunderes ikke.

Bedriftskunder bør benytte seg av betaling på nett, eller med Pigg-appen. Her kan du legge inn flere kjøretøy og du får god oversikt over forbruk og betaling. Mer info til bedrifter og offentlige virksomheter, finner du her

Betal med mobilen

Den enkleste løsningen for kjøp av oblat, er å bruke piggoblat appen. Den heter så enkelt som PiggApp og er tilgjengelig på AppStore og Google Play

Betal på nett

Piggdekkoblat på nett kan du kjøpe online via MinSide. Merk at tillatelsen er elektronisk og blir gyldig først når betaling er registrert. Velger du faktura kan det derfor ta noen dager før oblatet er gyldig. Bedriftskunder må registrere seg som bedriftskunde.

Betal på automat

Innen 1. november vil piggautomatene blir plassert ved innfartsårer til Trondheim kommune, og ved Leüthenhaven parkering. Alle automatene har kortbetaling. Automaten ved Leüthenhaven lar deg også betale med mynt. Kart over automatene finner du her. Husk å velge "Piggdekkautomater" på kartet.

Skrapelodd dagsoblat

Du kan kjøpe skrapelodd for dagsoblat i skranken på Leuthenhaven. Disse kan du benytte når du vil i piggdekksesongen og er gyldig i ett døgn. Skrapeloddene kan brukes både i Trondheim, Bergen og Oslo.

Betal på SMS

Du kan kjøpe dagsoblat med norske, svenske og danske mobilabonnement, for enten tung eller lett kjøretøy. Oblatene er gyldig i 24 timer fra du mottar bekreftelse på kjøpstidspunkt.

SMS KODER
Under 3500kg:PIGG TRD [reg.nummer]
Over 3500kg:PIGG TUNG TRD [reg.nummer]
SEND TIL
Norsk mobilnummer2288
Svensk mobilnummer72323
Dansk mobilnummer1980

Eksempel: Send PIGG TRD VE123456 til 2288

Ved behov for å overføre betalt oblat til ny bil må dette skje skriftlig med opplysning om kjøpskanal, mobilnr, navn, gammelt og nytt reg.nr, samt dokumentasjon på eierskap til gammelt reg.nr. Fram til bekreftelse på at oblatet er overført til nytt reg.nr må dagsoblat benyttes.

Tilleggsgebyr for å ikke betale piggdekkgebyr

Hvis du kjører med piggdekk i Trondheim i piggdekksesongen, uten å ha betalt gebyr, vil du ved kontroll bli ilagt tilleggsgebyr på kr. 750,-. Kontrollen utføres elektronisk ved å se om registreringsnummeret på bilen er tilknyttet et gyldig oblat.

Refusjonsordning for piggdekk

Du kan få igjen 1200,- for de gamle piggdekkene dine dersom du legger om til nye piggfrie vinterdekk. For å få refusjon må bilen blant annet være registrert på noen som bor eller jobber i Trondheim, og de nye dekkene må være kjøpt hos autorisert dekkforhandler. Fullstendige vilkår finner du på skjemaet.

Last ned skjema og vilkår for piggdekkrefusjon

Kjøretøy med unntak

Du trenger ikke betale piggdekkgebyr for følgende kjøretøy:

  • bil med parkeringsbevis for forflytningshemmede
  • motorsykkel
  • henger
  • traktor
  • utrykningskjøretøy
  • bil i politiets tjeneste
  • strø- og brøytebiler