Piggdekkgebyr i Trondheim fra 1. november 2017

Se kart over Trondheim kommunes grenser

Når du kjører med piggdekk i, eller gjennom Trondheim i piggdekksesongen må du betale piggdekkgebyr ved å kjøpe et oblat. Vi oppfordrer til bruk av piggfrie vinterdekk dersom du ønsker å unngå gebyret. Gebyret er et miljøtiltak for å opprettholde god luftkvalitet i byen vår. Mer info om piggdekk og luftkvalitet finner du på Trondheim kommunes nettsider.


Refusjonsordning for piggdekk

Har du byttet fra pigg til piggfritt før 31. desember 2017? Alle som bor, jobber eller studerer på heltid i Trondheim kan få igjen 1200,- for de gamle piggdekkene sine, dersom de legger om til nye piggfrie vinterdekk hos en autorisert dekkforhandler innen 31.12.17. Refusjon kan søkes hele piggdekksesongen, så fremt du har riktig dokumentasjon. Fullstendige vilkår finner du på skjemaet.

Refusjonsskjema for piggdekkgebyr

Priser

Oblat Pris Varighet
Dagsoblat 35,- 24 timer
Månedsoblat 450,- Èn kalendermåned
Sesongoblat 1400,- Hele sesongen (fra 1. november til første mandag etter påske)

For tunge kjøretøy (over 3500 kg) betales det dobbel pris.

Slik kjøper du piggdekkoblat

Alle oblater kan kjøpes med app, på web, eller fra egne piggautomater. Oblatene er elektroniske og knyttes til registreringsnummeret på bilen din. Du skal ikke legge noe i ruten på bilen din. Betalt piggdekkgebyr refunderes ikke.

Betal med mobilen

Den enkleste løsningen for kjøp av oblat, er å bruke piggoblat appen. Den heter så enkelt som PiggApp og er tilgjengelig på AppStore og Google Play

Betal på nett

Piggdekkoblat på nett kan du kjøpe online via MinSide. Merk at tillatelsen er elektronisk og blir gyldig først når betaling er registrert. Velger du faktura kan det derfor ta noen dager før oblatet er gyldig. Bedriftskunder må registrere seg som bedriftskunde.

Betal på SMS

Du kan kjøpe dagsoblat med norske, svenske og danske mobilabonnement, for enten tung eller lett kjøretøy. Oblatene er gyldig i 24 timer fra du mottar bekreftelse på kjøpstidspunkt.

SMS KODER
Under 3500kg: PIGG TRD [reg.nummer]
Over 3500kg: PIGG TUNG TRD [reg.nummer]
SEND TIL
Norsk mobilnummer 2288
Svensk mobilnummer 72323
Dansk mobilnummer 1980

Eksempel: Send PIGG TRD VE123456 til 2288

Ved behov for å overføre betalt oblat til ny bil må dette skje skriftlig med opplysning om kjøpskanal, mobilnr, navn, gammelt og nytt reg.nr, samt dokumentasjon på eierskap til gammelt reg.nr. Fram til bekreftelse på at oblatet er overført til nytt reg.nr må dagsoblat benyttes.

Betal på automat

Innen 1. november vil piggautomatene blir plassert ved innfartsårer til Trondheim kommune, og ved Leüthenhaven parkering. Alle automatene har kortbetaling. Automaten ved Leüthenhaven lar deg også betale med mynt. Kart over automatene finner du her. Husk å velge "Piggdekkautomater" på kartet. NB! Automaten på E6 Malvik er flyttet til Stav hotell i sesongen 2017/2018.

Skrapelodd dagsoblat

Du kan kjøpe skrapelodd for dagsoblat i skranken på Leuthenhaven. Disse kan du benytte når du vil i piggdekksesongen og er gyldig i ett døgn. Skrapeloddene kan brukes både i Trondheim, Bergen og Oslo.

Bedrift

Bedriftskunder bør benytte seg av betaling på nett, eller med Pigg-appen. Her kan du legge inn flere kjøretøy og du får god oversikt over forbruk og betaling. Mer info til bedrifter og offentlige virksomheter, finner du her

Hva skjer hvis du kjører med piggdekk uten oblat?

Hvis du kjører med piggdekk i Trondheim i piggdekksesongen, uten å ha betalt gebyr, vil du ved kontroll bli ilagt tilleggsgebyr på kr. 750,-. Det gjennomføres kontroller i hele Trondheim kommune. Kontrollen utføres elektronisk ved å se om registreringsnummeret på bilen er tilknyttet et gyldig oblat.

Kjøretøy med unntak

Du trenger ikke betale piggdekkgebyr for følgende kjøretøy:

  • bil med parkeringsbevis for forflytningshemmede
  • motorsykkel
  • henger
  • traktor
  • utrykningskjøretøy
  • bil i politiets tjeneste
  • strø- og brøytebiler

Merk at ved fare for dårlig luftkvalitet kan det allikevel bli vedtatt midlertidig piggdekkforbud i sentrale byområder.